Σαλαμίνος 10 (Γρ. 103), 54625, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

  Τηλ. +30 2311 823030
   Salaminos 10, 54625, Thessaloniki, Greece

©2017 BY PIOKALO.COM. PROUDLY CREATED WITH WIX.COM

  • Κωνσταντίνος Βαζούρας

Αναδρομικά πρόστιμα ΤΕΛΟΣ για επιπλέον τ.μ. λόγω αυθαιρεσιών. Πρωτοπόρα ρύθμιση.

Προσπάθεια για καίρια λύση του γόρδιου δεσμού στα αυθαίρετα κτίσματα με την οικειοθελή δήλωση πρόσθετων τετραγωνικών στους Δήμους χωρίς πρόστιμα και αναδρομικά.

Νέα νομοθετική λύση για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα με λανθασμένα δηλωμένα εμβαδά στους Δήμους (ΤΑΠ), οι οποίοι απαλλάσονται πλέον από πρόστιμα και αναδρομικά ψηφίστηκε χθες στο άρθρο 51 παρ. 2 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου.


Η ρύθμιση αυτή, η οποία υπήρξε επίμονο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ κατά την τελευταία πενταετία, δίνει το άμεσο δικαίωμα σε κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου που έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ το ακίνητό του με  μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, να το διορθώσει χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν, και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις πολλών ετών, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων.


Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει κάθε είδους φόρο, τέλη και εισφορές προς τους Δήμους της χώρας, όπως τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ΤΑΠ και δημοτικό φόρο, και αφορά κάθε είδους ακίνητα, π.χ. κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακαλύπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.


Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων αυτών είναι έως την 31η Μαρτίου 2020, ενώ η πληρωμή των πρόσθετων εμβαδών θα αρχίσει να προσμετράται από την νέα χρονιά και συγκεκριμένα από την 1.1.2020, όποτε και αν έχουν δηλωθεί.  
Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε ορίζει συγκεκριμένα τα εξής:

«Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης  για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ α΄βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31.3.2020 χωρίς επιβολή προστίμων για την μη υποβολή  ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης.  Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγουμένου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνον από την 1.1.2020.». Πηγη: https://www.pomida.gr/


https://www.b2green.gr

53 views