top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΚωνσταντίνος Βαζούρας

Έντονες φθορές στην όψη πολυκατοικίας. Που κυρίως οφείλονται; Πως μπορούν να επισκευαστούν;

Έγινε ενημέρωση: 30 Σεπ 2020

Όλοι μας, λίγο ή πολύ, είμαστε μάρτυρες φθορών στις όψεις (στηθαία, κούτελα, οροφές μπαλκονιών, τοιχώματα) κυρίως σε παλιές κατασκευές στα μεγάλα αστικά κέντρα. Πολλές μάλιστα από τις φθορές αυτές βρίσκονται σε τέτοιο σημείο ώστε να απειλείται η ασφαλής διέλευση των πεζών από κάτω, ενώ άλλες έχουν ήδη προκαλέσει ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα και κοινόχρηστους χώρους.



Όμως που οφείλονται οι φθορές αυτές;

Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες για την ύπαρξη ρωγμών στις όψεις των κτηρίων:

1.Φυσικοί Παράγοντες

  • Οι υψηλοί κυρίως όροφοι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στον ήλιο, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν έντονες θερμοκρασιακές μεταβολές κατά την διάρκεια του 24ωρου. Οι εμφανείς ρηγματώσεις στη μετώπη του στηθαίου οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό σε φορτία κόπωσης του επιχρίσματος από τις χρόνιες αυτές συστολο-διαστολές.

  • Τα φαινόμενα της συστολής ξήρανσης και οι ερπυστικές παραμορφώσεις οι οποίες εξελίσσονται κατά τον χρόνο ζωής του σκυροδέματος.

  • Η αναπόφευκτη γήρανση των υλικών και του σκυροδέματος είναι ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας τρωτότητας για την κατασκευή. Από την εμπειρία μου, κατασκευές πάνω από 35 έτη αρχίζουν να παρουσιάζουν εντονότερα ρηγματώσεις γήρανσης.

  • Υγρασία στους τοίχους εσωτερικά ή εξωτερικά, η οποία μπορεί να προκαλέσει από φούσκωμα του επιχρίσματος έως και οξείδωση των ράβδων οπλισμού και αποφλοίωση της επικάλυψης.

2. Κατασκευαστικοί Παράγοντες

  • Ειδικές λιγυρές διατομές σκυροδέματος, οι οποίες είναι ευάλωτες στις ρηγματώσεις από τους προαναφερόμενους εξωγενείς παράγοντες.

  • Η τεχνολογία των υλικών κατά τον χρόνο ανέγερσης και οι σχετικές πιστοποιήσεις για τα υλικά επιχρίσματος δεν ήταν στα σημερινά επίπεδα (π.χ. ΕΛΟΤ ΕΝ 998-1). Για τον λόγο αυτό, σήμερα συναντώνται συχνά σε τέτοιας χρονολογίας κατασκευές αρκετά πρόβλημα σύνθεσης της κονίας του επιχρίσματος, κακές αναλογίες (έλλειψη συνδετικών υλικών, τσιμέντου ασβέστη κλπ) ή κακή ποιότητα των πρώτων υλών (ασβέστης, τσιμέντο, γύψος, αδρανή).

  • Αυθαίρετες αλλαγές χρήσης και υπερβολικές ανισοβαρείς κατανομές φορτίων τοπικά στις ρηγματώσεις.

  • Κακή εφαρμογή αρχιτεκτονικών λεπτομερειών (π.χ. νεροσταλάκτη στο στηθαίο).

Ποιες είναι οι Προτεινόμενες Επεμβάσεις για την επισκευή των φθορών αυτών;


Θα πρέπει να επισημανθεί πως κάθε φθορά θα πρέπει να εξετάζεται από πιστοποιημένο Πολιτικό Μηχανικό, ο οποίος θα αξιολογήσει τις αιτίες της, την επικινδυνότητα και την τεχνικά ορθή επέμβαση.

Σε γενικές γραμμές, για την αποκατάσταση των κυριότερων βλαβών στην όψη ενός κτηρίου προτείνονται οι παρακάτω επεμβάσεις:


i. Η καθαίρεση των ρηγματωμένων τμημάτων του κτηρίου σε βάθος, στα σημεία των επεμβάσεων και η αντικατάστασή τους με κατάλληλα υλικά.

ii. Η χρήση επισκευαστικού τσιμεντοκονιάματος υψηλών αντοχών.

iii.Η τοποθέτηση ρητινούχου τσιμεντόστοκου, για τη σφράγιση ρωγμών σε επιφάνειες σκυροδέματος.

iv.Η εφαρμογή αντι-μουχλικού, ακρυλικού ελαστομερούς χρώματος για την επικάλυψη των επιφανειών,

v. Αντικατάσταση της μαρμαρόπλακας στη στέψη των στηθαίων από νέα με νεροσταλάκτη.


Στάδια Εργασιών
Σκαρίφημα Κατασκευαστικής Λεπτομέρειας


Για την επισκευή όψεων έχω χρησιμοποιήσει αρκετά υλικά και έχω μια καλή εικόνα για τη χρήση και τη λειτουργία τους. Θα σύστηνα ανεπιφύλακτα το Planfix-Fine Professional για τριχοειδείς ρωγμές (τάξεως χιλιοστού) σε εξωτερικές όψεις. Βέβαια όταν η φθορά είναι βαθύτερη θα πρέπει να γίνει η επισκευή και του υποστρώματος με αντίστοιχο επισκευαστικό κατά περίπτωση (π.χ. Durocret για σκυροδεμα με μέτρια εργασιμοτητα για μεγάλα πάχη, Planfix για μικρότερα Intermix M610 για σοβά κλπ.). Φυσικά θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην ορθή εφαρμογή των υλικών αυτών και τη διατήρηση της πρόσφυσης ανά στρώση. Για την τελική στρώση έχω χρησιμοποιήσει τόσο το ISOMAT-Acryl, όσο και το 4-Seasons της Kraft, με πολύ καλό φινίρισμα.

Τέλος, πέρα από τα ορθά υλικά σημαντικές παράμετροι στην ομαλή εφαρμογή ενός αντίστοιχου έργου επισκευής είναι:

· η ποιότητα του συνεργείου εφαρμογής (καλοί τεχνίτες),

· ο τύπος της σκαλωσιάς,

· Διευθέτηση ΙΚΑ και λοιπών υπηρεσιών (π.χ. Νεωτέρων, κλπ.).




Πρόσθετες Επισημάνσεις


Επισημαίνεται η ιδιαίτερη επικινδυνότητα των βλαβών αυτών, καθώς εγκυμονούν μελλοντικούς κινδύνους από καταπτώσεις δομικών υλικών. Για πολλά μάλιστα από αυτά εκκρεμούν Εκθέσεις Επικινδύνου από τις αντίστοιχες ΥΔΟΜ.

Με την ευκαιρία αυτού του δημοσιοποιημένου άρθρου είναι σίγουρο πως και η πολιτεία οφείλει να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας οικονομικά ή άλλα κίνητρα για την επισκευή των όψεων κτηρίων, για αρχή στους πολυσύχναστούς αστικούς ιστούς.


Γιατί να μην δούμε και ένα πρόγραμμα επισκευών αντίστοιχης δομής με τα πασίγνωστα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»;; Θα ήταν μια ευχάριστη εξέλιξη για ένα θέμα που γίνεται όλο και πιο έντονο. #πιοκαλό #piokalo #episkevi #facade #repair #domika #δομικά #υλικά #μηχανικός #materials

902 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page