Αναζήτηση
  • Κωνσταντίνος Βαζούρας

Δοκίμασα το MyData της ΑΑΔΕ. Τι νέο έρχεται στην καταγραφή των φορολογικών μας μεγεθών;

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στην αποτύπωση της φοροτεχνικής κατάστασης των επιχειρήσεων με τη νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ, το MyData, το οποίο ξεκίνησε σε πιλοτικό στάδιο από 01/10/2020. Καλό ή κακό; Δεν ξέρω ακόμα, θα απαντούσα ψηφιακό. Ο λόγος είναι προφανώς η ψηφιακή καταγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των λογιστικών βιβλίων μίας επιχείρησης, με «ανέβασμα» των αντίστοιχων εκδιδόμενων παραστατικών.Η δοκιμαστική βέβαια εφαρμογή της πλατφόρμας δεν θα κρατήσει για πολύ, καθώς έρχεται από 01/01/2021 η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ χρήση της από ΟΛΟΥΣ τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα καταγράφουν πλέον ψηφιακά τα έσοδα-έξοδά τους. Έξυπνο, και όχι άσχημο ως σκέψη. Θα ήθελα βέβαια και το σχόλιο ενός λογιστή.


Με τον τρόπο αυτό, θα δοθεί η δυνατότητα σε express διασταυρώσεις φοροτεχνικών μεγεθών (έσοδα, πωλήσεις, δαπάνες, κέρδη) και να υπάρχει μία γενική εποπτεία της λειτουργίας μίας επιχείρησης. Βασικός στόχος, τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια, τα οποία «φέσσωσαν» με εκατομμύρια ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό. Όμως όπως κάθε τι νέο, θέλει τον χρόνο του να εφαρμοστεί και κίνητρο για να υιοθετηθεί. Η αποκλειστική ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου για την έκδοση και λήψη παραστατικών πωλήσεων για τα φορολογικά έτη 2021 έως 2022 πλέον πριμοδοτείτε. Πώς;; >Μειώνεται στα 3 έτη από 5 για τον εκδότη του τιμολογίου και στα 4 για τον λήπτη ο χρόνος παραγραφής του δικαιώματος της φορολογικής διοίκησης να εκδώσει πράξη προσδιορισμού φόρου.

>Περιορίζεται σε 45 ημέρες από 90 το χρονικό διάστημα που η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου για τα έτη που εφαρμόζεται ηλεκτρονική τιμολόγηση.

>Παρέχεται αυξημένη κατά 100% απόσβεση της αρχικής δαπάνης για τεχνικό εξοπλισμό και λογισμικό που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, κατά το έτος πραγματοποίησής της, ως αντιστάθμισμα του κόστους χρήσης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

>Προβλέπεται υπερέκπτωση κατά 100% της αξίας των δαπανών για τη λήψη υπηρεσιών παρόχου.

Όμως για να δούμε πως ξεκινάμε στην εφαρμογή. Πληκτρολογούμε τη διεύθυνση: https://www1.aade.gr/saadeapps2/bookkeeper-web στο πρόγραμμα πλοήγησης. Προτείνονται από την ΑΑΔΕ οι παρακάτω εφαρμογές πλοήγησης (browsers): Mozilla Firefox • Google Chrome • Opera • Microsoft Edge

Έπειτα με τα ατομικά/επιχειρησιακά στοιχεία εισόδου του taxisnet (username, password) εξασφαλίζουμε την εξατομικευμένη είσοδο στην εφαρμογή.

Φυσικά υπάρχει και ο οδηγός της ΑΑΔΕ, όπου παρουσιάζονται τα βασικά βήματα εισόδου και λειτουργίας. Τι βλέπουμε με την είσοδο; Την παρακάτω εικόνα:Για την εισαγωγή ενός Παραστατικού πηγαίνουμε στο αντίστοιχο κουμπί και τοποθετούμε τα χαρακτηριστικά του εγγράφου συναλλαγής.

Εύκολο ή δύσκολο;; Νομίζω θα γίνει λίγο παραπάνω κουραστική και τεχνικά δύσκολη η εισαγωγή των δεδομένων ατομικά από τον ιδιώτη επαγγελματία. Πιστεύω η συμβουλή ενός καλού λογιστή θα λύσει αρκετά από τα προβλήματα για τις επιχειρήσεις, όπως θα έπρεπε βέβαια. Από αυτά που είδα και η επιλογή κατάλληλου παρόχου θα αποτελέσει ένα ζήτημα, ίσως μεγαλύτερο για τους λογιστές. Όπως και να το δούμε, η τεχνολογία τρέχει και οι εποχές σίγουρα αλλάζουν. Η νέα ψηφιακή προσπάθεια της ΑΑΔΕ είναι κάτι νέο, μία θετική αλλαγή που θα κριθεί από τη χρήση και τη λειτουργία της.

218 προβολές0 σχόλια
  • Google Play
  • LinkedIn
  • Instagram

Σαλαμίνος 10 (Γρ. 103), 54625, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

  Τηλ. +30 2311 823030
   Salaminos 10, 54625, Thessaloniki, Greece

©2017 BY PIOKALO.COM. PROUDLY CREATED WITH WIX.COM