top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΚωνσταντίνος Βαζούρας

Ενεργειακό Πιστοποιητικό - Τι πρέπει να ξέρουμε;

Έγινε ενημέρωση: 21 Αυγ 2019

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) αποτελεί μια από τις πιο αντικειμενικές και πιστοποιημένες μεθόδους εκτίμησης της ενεργειακής κατανάλωσης ενός ακινήτου (π.χ. διαμέρισμα, πολυκατοικία, μονοκατοικία, αλλά και γραφεία, επαγγελματικοί χώροι). Μέσα από τη διαμόρφωση μιας αρκετά σύνθετης, αλλά τεχνικά ορθολογικής μεθόδου, έχουμε την εκτίμηση της ενεργειακής κατάταξης κάθε ακινήτου. .




Μέσα από το ΠΕΑ, λαμβάνουμε τις τιμές για την ενεργειακή κατηγορία του ακινήτου μας. Η πληροφορία αυτή είναι πολύ σημαντική επειδή στην ουσία δίνει με καλή ακρίβεια πόσο θα μας στοιχίσει η ετήσια θέρμανση το χειμώνα και η ψύξη το καλοκαίρι. Παράλληλα, συνυπολογίζονται οι καταναλώσεις άλλων καθημερινών ενεργοβόρων αναγκών για το ακίνητο, όπως το ζεστό νερό για τις κατοικίες ή ο φωτισμός για τα γραφεία/επαγγελματικούς χώρους.



Tip:

Βοηθήστε τον Ενεργειακό Επιθεωρητή στο έργο του και εξασφαλίστε από πριν μια κάτοψη και την απαιτούμενη πρόσβαση σε ειδικούς χώρους που έχουν να κάνουν με το ακίνητό σας (π.χ. Λεβητοστάσιο, Ταράτσα για ηλιακό, κλπ.).


Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν τεχνικές παραδοχές που πιθανώς να υποβαθμίσουν την ενεργειακή συμπεριφορά του χώρου σας.


Αφού πλέον υπάρχει μέθοδος εκτίμησης της ενεργειακής κατανάλωσης, ο κάθε ένοικος/ιδιοκτήτης πλέον είναι σε θέση να γνωρίζει τα μελλοντικά έξοδα και τις καταναλώσεις του ακινήτου και να υπολογίσει την εμπορική του αξία ανάλογα.


Επιπλέον, με τη βοήθεια των υποχρεωτικών σε κάθε ΠΕΑ ενεργειακών προτάσεων από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή, ο διαχειριστής του ακινήτου μπορεί να βελτιώσει την κατανάλωση και παράλληλα την αξία του ακινήτου, αναβαθμίζοντας και το επίπεδο διαβίωσης μέσα σε αυτό.



Μερικές ενδεικτικές επεμβάσεις αναβάθμισης είναι: η αλλαγή Λέβητα, η αλλαγή κουφωμάτων, η κατασκευή θερμοπρόσοψης, Ενεργειακές Λάμπες τύπου LED, κ.α.

Τελικά, δεν είναι χρήσιμο να ξέρουμε την ενεργειακή κατάταξη του ακινήτου μας;


Πως μπορούμε να έχουμε ένα ΠΕΑ για το σπίτι μας :

  1. Απευθυνθείτε σε έναν Ενεργειακό Επιθεωρητή.

  2. Κανονίστε συνάντηση στο ακίνητο για αυτοψία.

  3. Προμηθευτείτε τα απαραίτητα έγγραφα και σχέδια.

  4. Έπειτα από λίγες μέρες, θα έχετε το ΠΕΑ!

Εύκολο!

75 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page