top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΚωνσταντίνος Βαζούρας

Εφαρμογές Drone για μηχανικούς. Βλέμμα στο μέλλον και τι πραγματικά μπορούμε να πετύχουμε;

Δεν είναι πλέον υπερβολή να πούμε πως η επόμενη δεκαετία θα αποτελέσει το διάστημα όπου αρκετές νέες τεχνολογίες θα αποτελέσουν κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Ο τεχνικός χώρος δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Η τεχνολογία του Drone είναι ήδη διαθέσιμη προς χρήση από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, ωστόσο σήμερα ζούμε την ευρεία εφαρμογή της. Με τη χρήση του κατάλληλου Drone είναι πλέον δυνατή η βέλτιστη επίλυση τεχνικών ζητημάτων σε πολλούς τομείς. Αρκεί κανείς να ρίξει μία ματιά στις δυνατότητες σύντηξης φωτογραμμετρικού υλικού από τα σύγχρονα λογισμικά για να αντιληφθεί ότι πολλά τεχνικά προβλήματα μπορούν πλέον να επιλυθούν εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια. Πέρα από τα υφιστάμενα Case-Studies, υπάρχει μεγάλο εύρος νέων μελλοντικών εφαρμογών τις τεχνολογίας αυτής, ιδιαίτερα σε τμήματα έργων και κατασκευών.

Ποιες είναι οι βασικές εφαρμογές του Drone; Οι καταγραφές με μη-επανδρωμένο σκάφος μπορούν να έχουν σημαντικές εφαρμογές:

α) στον Σχεδιασμό και τη Συντήρηση ενός έργου π.χ. υποδομής (κεραίες), οδοποιίας, γεφυροποιίας, χωροταξίας. β) στη Διαχείριση και την Επίβλεψη της εξέλιξης (Project Management) ενός έργου.

γ) την επαληθευμένη Παραλαβή και Τεκμηρίωση εργασιών (δημόσιων ή ιδιωτικών)

δ) στη Διαχείριση γεωτεχνικών έργων και εκσκαφών.

ε) την Επιθεώρηση και Αυτοψία ακόμα και δυσπρόσιτων εγκαταστάσεων.

Τα βασικά στάδια εκτέλεσης ενός έργου με Drone; α) πρέπει να υπάρχει κατάλληλο Drone και πιστοποιημένος χειριστής για την πτήση

β)πρέπει να έχει υποβληθεί σχέδιο πτήσης στην ΥΠΑ και να εγκριθεί σύμφωνα με τις υπηρεσιακές διεργασίες.

γ) να γίνει προετοιμασία της πτήσης, για την επίτευξη κατάλληλων καιρικών συνθηκών (ηλιοφάνεια, αέρας, βροχή, κλπ.) και ανεπιθύμητων εμποδίων (μεταλλικοί πύργοι, καλωδιώσεις).

δ) προεργασία καταγραφής του εδάφους και ορισμός των απαραίτητων φωτοσταθερών με σήμανσή τους μέσω GPS.

ε) Σχεδιασμός πτήσης και εισαγωγής παραμέτρων απόδοσης του φωτογραμμετρικού υλικού (π.χ. ύψος πτήσης, υπερκάλυψη λήψεων, μέγεθος pixel κλπ.)

στ) Εφόσον όλα τα παραπάνω επιτευχθούν, είμαστε έτοιμοι για την πτήση (αφού γίνει το κατάλληλο calibration στο Drone)

ζ) Αφού το φωτογραμμετρικό υλικό είναι έτοιμο για επεξεργασία, γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες με κατάλληλο λογισμικό (π.χ. Pix4D).

η) Λαμβάνουμε το επιθυμητό φωτογραμμετρικό αποτέλεσμα!

Τι μπορεί να είναι αυτό το αποτέλεσμα;

1) Ορθοφωτοχάρτης, δηλαδή 2D αποτύπωση με πραγματικές, μετρήσιμες διαστάσεις.

2) Χάρτες με ισοϋψείς καμπύλες.

3) Αποτύπωση του φυσικού εδάφους (DTM), χωρίς «τεχνητά» αντικείμενα, όπως κτήρια, εγκαταστάσεις.

4) Ειδικούς χρωματικούς χάρτες (DSM) για χαρακτηριστικές ιδιότητες του αντικειμένου αποτύπωσης (π.χ. θερμοκρασία).

5) 3D αναπαράσταση με υφή των επιφανειών (3D textured mesh).

6) 3D νέφος σημείων, κατάλληλο για λεπτομερή αναπαράσταση του «αντικειμένου καταγραφής».


Η παρακάτω εικόνα είναι η ορθοφωτογραφία (report), έπειτα από ανάλυση στο Agisoft, της περιοχής του σταδίου Αγγελοχωρίου, Θεσσαλονίκης, με καταγραφή από το DJI Phantom 4 pro.

Το «ελικοπτεράκι», λοιπόν, έλυσε τα χέρια αρκετών Μηχανικών στην καταγραφή δυσπρόσιτων εκτάσεων με ακρίβεια και ευκολία. Φανταστείτε την αποτύπωση μίας μεγάλης έκτασης σε βάλτο ή την καταμέτρηση των χιλιάδων δέντρων ενός χωραφιού για την ένταξη σε επενδυτικό πρόγραμμα. Εφιάλτης με τις παλιές τεχνικές, ρουτίνα με τη χρήση ενός Drone. Όμως στο μέλλον μπορούμε να δούμε και εφαρμογές «έξω-από-το-κουτί». Γιατί να μη γίνει η λεπτομερής καταγραφή των διατηρητέων μνημείων και διατηρητέων όψεων κτηρίων της χώρας μας με τη χρήση κατάλληλου Drone; Με τον τρόπο αυτό διατηρούνται οι βασικές ιδιότητες (υφή, υλικό, σχεδίαση) των σημαντικών αυτών κατασκευών, χαρίζοντας ένα πραγματικό δώρο στον πολιτισμό σε περίπτωση ανεπιθύμητης βλάβης τους (π.χ. σεισμός, κακή συντήρηση).

Ποιες άλλες εφαρμογές βλέπετε στον τομέα αυτό; Σίγουρα υπάρχουν πολλές ακόμα.

887 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page