top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΚωνσταντίνος Βαζούρας

Εργασία από το σπίτι. Προσαρμογή στα νέα δεδομένα & μυστικά επιτυχίας.

Η μετάλλαξη του εργασιακού περιβάλλοντος με τα νέα μέτρα προφύλαξης από την εξάπλωση του νέου Κορωνοϊού, επέβαλε σε αρκετά επαγγέλματα την εργασία από το σπίτι. Μπορούμε όμως να πετύχουμε υψηλές αποδόσεις από το σπίτι και ποιες προκλήσεις παρουσιάζονται;



Η εργασία από το σπίτι δεν αποτελεί κάτι καινούργιο στο εργασιακό χώρο, ιδιαίτερα για όσους από εμάς έχουν δουλέψει στο εξωτερικό ή σε μεγάλες πολυεθνικές. Αρκετές φορές, η εργασία από το σπίτι έχαιρε την προτίμηση των εργαζομένων καθώς μέσω αυτού του τρόπου επιτυγχάνεται:

· Ο μηδενισμός του χρόνου μετάβασης και επιστροφής από το γραφείο.

· Ο μηδενισμός του χρόνου προετοιμασίας (ντύσιμο, μακιγιάζ, κλπ.)

· Η παράλληλη «τακτοποίηση» εργασιών στο σπίτι, όπως π.χ. η προσοχή του μπέμπη.

· Η ευελιξία στην ανάπαυση, …όπως και να το κάνουμε, κάπου τριγύρω υπάρχει καναπές.

· Η «πιο χαλαρή» παρουσία μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή (τηλέφωνα, καφές, φωνές…αρκεί να μην είσαι σε Skype meeting!).




Από την άλλη, προσωπικά αποφεύγω την εργασία από το σπίτι ακόμα και όταν δουλεύω μόνος μου. Δεν αποτελεί κάποιο ψυχικό καταναγκασμό, απλά με δυσκολεύει στους παρακάτω τομείς:

· Εξασθενεί το κίνητρό μου για δουλειά. Γενικά, οι ρυθμοί μου είναι αργοί, χαλαροί.

· Μου δημιουργεί εύκολα ρουτίνα. Το σπίτι το έχω για τη ζωή μετά τη δουλειά.

· Μου δημιουργεί βαρεμάρα και δεν μπορώ να σχεδιάσω ή να δημιουργήσω. Άσε που μερικές φορές έχω χαρτιά στο γραφείο και κολλάει το project.

· Ο ύπνος είναι πάντα στο πρόγραμμα. …Είναικοντά ο καναπές.

· Μου λείπει η καρέκλα του γραφείου. Δεν είναι SATO, αλλά κάνει τη δουλειά της.

· Χάνω τη θετική ενέργεια που υπάρχει στο γραφείο, αστεία με συναδέρφους, νέα. Βέβαια, αν δεν είσαι σε «τοξικό» γραφείο. Όλοι ζήσαμε σε τοξικό εργασιακό χώρο.




Όμως πως μπορούμε να κάνουμε την αναπόφευκτη «εργασία από το σπίτι» πιο αποδοτική;

Αρκετές εφαρμογές μας βοηθάνε σε αυτόν τον στόχο:

Όλοι ξέρουμε το Skype. Κάποιοι από εμάς έχουν χρησιμοποιήσει και το Skype Teamviewer. To Anydesk είναι ένα light Teamviewer. Αρκεί να κάνουμε μία γρήγορη εγκατάσταση οι εμπλεκόμενοι. Με χρήση των ακουστικών/μικροφώνου μπορούμε να δούμε την οθόνη του συνεργάτη μας, να συζητήσουμε διορθώσεις και να σχεδιάσουμε βελτιώσεις. Αρκετά γρήγορο και εύχρηστο, ειδικά για θέματα απομακρυσμένου ελέγχου. Προσοχή, ελεύθερο μόνο για προσωπική χρήση 😊.


Νομίζω η Grand-Master πλατφόρμα για εργασία με συναδέρφους από το σπίτι. Με τη χρήση ενός email (συνήθως του εταιρικού), οι εργαζόμενοι μπορούν να «στήσουν» εύκολα «κανάλια» συνομιλιών για κάθε project. Μπορούν να καλεστούν με email όλοι οι εμπλεκόμενοι και να πουν τη γνώμη τους γρήγορα, με λέξεις, emoji, printscreens, έως και ομαδικές συνομιλίες. Διατίθεται δωρεάν στην βασική του έκδοση με αρκετά πλούσια γκάμα εφαρμογών, αλλά έχει και επαγγελματικές εκδόσεις με περισσότερες εφαρμογές.




Αρκετά γραφεία μεταξύ των οποίων και το “piokalo.com”, έχουν προχωρήσει στη δημιουργία εταιρικού φυσικού cloud αποθηκευτικού χώρου. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται η διακριτική χρήση ολόκληρου του σκληρού δίσκου του γραφείου από οποιαδήποτε χώρο, επιλεκτικά και εύκολα. Στην πράξη έχω το γραφείο μου πλέον σε οποιαδήποτε σημείο έχει internet, στο σύνολό του, για οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί. Η συνδεσιμότητα άμεση και το κόστος αρκετά προσιτό. Να μην διαφημίσω προϊόν, αρκεί να πάτε σε έναν ειδικό σε τοπικό κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών (π.χ. Πλαίσιο) για να σας καθοδηγήσει.



Φυσικά πέρα από το φυσικό server, η κοινόχρηστη εργασία σε ηλεκτρονικά αρχεία μπορεί να επιτευχθεί και με τη χρήση ενός cloud αποθηκευτικού χώρου με κοινόχρηστες περιοχές και κοινές/ταυτόχρονες χρήσεις αρχείων από τους εξουσιοδοτημένους χρήστες. Αρκετοί πάροχοι στην κατηγορία αυτή, με βασικούς παίχτες:


Ποια η γνώμη σου; Ξέρω αυτά είναι τα πολύ βασικά, όμως έχουμε κάτι νέο στο θέμα αυτό;


#work#home#WorkFromHome#Software#Coronavirus#Stayhome#Menoumespiti#Menoumemazi#

89 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page