top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΚωνσταντίνος Βαζούρας

Μεταλλικές Κατασκευές. Μαθήματα τεχνικής από πρόσφατα περατωμένη κατασκευή.

Διανύωντας την μετα-covid εποχή λίγα πράγματα είναι αυτά που σε κάνουν πραγματικά να αισιοδοξείς. Όχι δεν θα μιλήσουμε για άσχημα πράγματα, άλλωστε η κατασκευές και η δημιουργία κάτι νέου, πάντα αποτελούσε το εφαλτήριο για θετικές προσδοκίες και για ελπίδα για κάτι καλύτερο. Κάπου εκεί έρχόμαστε και εμείς, το Τεχνικό Γραφειο "Πιο Καλό". Σε συνεργασία με αθηναϊκή κατασκευαστική, επιμεληθήκαμε και μελετήσαμε σε σημεία της μία ιδιάιτερη κτηριακή κατασκευή στην Γλυφάδα, Αττικής τον Ιούλιο- Αύγουστο 2020. Πρόκειται για μονώροφο μεταλλικό κτήριο, συνολικής κάτοψης 310,53 m2, του οποίου τα μέλη εδράζονται σε πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος πάχους 50 cm. Η στατική προσομοίωση του φορέα παρουσιάζεται παρακάτω.

Όλα τα μέλη του φορέα είναι κοιλοδοκοί. Συγκεκριμένα τα υποστυλώματα είναι διατομής SHS 80×80×8, οι δοκοί RHS 200×100×6,3, SHS 80×80×5 και SHS 60×60×5, τα χιαστί στοιχεία SHS 60×60×5, ενώ οι πυραμίδες που σχηματίζουν την στέγη SHS 80×80×5 και SHS 60×60×5. Τα ανοίγματα του μεταλλικού σκελετού, κατακόρυφα, οριζόντια και κεκλιμένα θα καλυφθούν από πάνελ με ενσωματωμένη θερμομόνωση για χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση του κτηρίου. Το έργο μελετήθηκε και οργανώθηκε ανά όψεις κατά τους δύο άξονες(όψεις Α-J και 1-16), κάποιες εκ των οποίων φαίνονται ενδεικτικά στην παρακάτω εικόνα.

Σημαντικό μέρος της μελέτης υπήρξαν οι συνδέσεις των μελών, οι οποίες έπρεπε να τροποποιούνται κατάλληλα ώστε να ικανοποιούν τις εκάστοτε γεωμετρικές απαιτήσεις κάθε σύνδεσης, καθώς οι πρότυπες συνδέσεις δεν μπορούσαν να καλύψουν όλες τις περιπτώσεις. Η γενική μέθοδος που ακολουθήθηκε στον σχεδιασμό όσον αφορά τις συνδέσεις συνίστατο αρχικά στην συγκόλληση δύο λαμών κατάλληλου σχήματος στην κατάλληλη θέση του ενός μέλους και σε απόσταση μεταξύ τους όσο και το πάχος τους.

Έπειτα από τον σωστό αρχικό σχεδιασμό, το τελικό αποτέλεσμα ήταν απλά θέμα χρόνου καθώς μόλις σε διάστημα λίγων ημερών κατέστει δυνατή η ανέγερση του μεταλλικού φορέα της κατασκευής, με τροπο ασφαλή παρα της όποιες λειτουργικές και πρακτικές δυσκολίες.

Ναι, αισιοδοξούμε για νέες κατασκευές και έργα, ξορκίζοντας μία μελανή περίοδο για την παγκόσμια οικονομία. Με πνεύμα συνεργασίας και σηκωμένα μανίκια θα σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

109 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page