#Timber #roof #design #piokalo #πiokalo Τον Αύγουστο 2020 μελετήθηκε το σενάριο προσθήκης ξύλινης στέγης σε υφιστάμενο διώροφο κτήριο(κατασκευής δεκαετίας 1960) στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η υπό μελέτη κατασκευή περιλαμβάνει δύο σκελετούς στέγης που θα φέρουν κεραμοσκεπή με μέλη αποτελούμενα από ξύλο ποιότητας C24.
Τομή και υψόμετρα της στέγης.
Η εξωτερική στήριξη της στέγης Α γίνεται στο περιμετρικό τοιχείο με ξύλινα υποστυλώματα διατομής 150x150 mm και ύψους 0,96 m. Τα υποστυλώματα συνδέονται μεταξύ τους με διαγώνιες ξύλινες ράβδους διατομής 50x50 mm.
Η εσωτερική στήριξη της στέγης Α γίνεται με υποστυλώματα που εδράζονται στην εσωτερική τοιχοποιία έτσι ώστε να απαλλαγεί η πλάκα από την παραλαβή των κατακόρυφων φορτίων της στέγης, με ξύλινα υποστυλώματα διατομής 150x150 mm και ύψους 1,62 m (min) και 1.85 m (max). Η μικρότερη στέγη θα υποστυλωθεί εσωτερικά επάνω σε κατάλληλα σχεδιασμένη πλάκα επαρκούς διατομής που πρόκειται να κατασκευασθεί. Τέλος, για την επίστρωση της στέγης θα χρησιμοποιηθούν ξύλινες επιτεγίδες (πηχάκια) διατομής 3 x 5 cm.
Ανά 60 cm περίπου είναι τοποθετημένοι αμείβοντες διατομής 80x160 mm, ενώ ο κύριος σκελετός τους αποτελείται από ξύλινες δοκούς διατομής 180x280 mm όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα:
Οι δράσεις στην κατασκευή βασίστηκαν στα πρότυπα των Ευρωκωδίκων και τα αντίστοιχα Εθνικά Προσαρτήματα (ΦΕΚ 2692 Β' 2008) και αποτελούνται από: Ι.Β Πλινθοδομής, Ι.Β Ξύλινων δοκών, Ι.Β. Στέγης, Ι.Β. Σκυροδέματος(μόνιμες δράσεις) και φορτία χιονιού και ανέμου(μεταβλητές δράσεις).
Από την στατική ανάλυση στο Robot Structural Analysis προέκυψαν μέγιστες μετακινήσεις σε οριακή κατάσταση λειτουργικότητας όπως φαίνονται στην παρακάτω εικόνα.
Η συγκεκριμένη διάταξη του φορέα στέγης είχε σαν σκοπό την σχεδόν καθολική αποφυγή της έκκεντρης διαδρομής φορτίων διαμέσου οριζόντιων μελών του υφιστάμενου κτηρίου (πλάκα οροφής) και την έδραση των κατακόρυφων φορτίων της σε στέρεους υποκείμενους φορείς από πλινθοδομή, καθώς η πλάκα οροφής ήταν ανίκανη να παραλάβει με ασφάλεια τα φορτία της στέγης. Ο φορέας της στέγης με την προτεινόμενη γεωμετρία, στατική λειτουργία και δομή (διατομές) μπορεί να ανταπεξέλθει στο σύνολο των αναμενόμενων φορτίων σχεδιασμού εντός του χρόνου ζωής των 50 ετών και να παραμορφωθεί εντός των ορίων λειτουργικότητας.
Comments