top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΚωνσταντίνος Βαζούρας

Εκλογές ΤΕΕ στα "χρόνια της χολέρας". Πόσο σημαντικές είναι;

Έγινε ενημέρωση: 31 Οκτ 2019

Βιώνοντας ίσως τα έσχατα χρόνια της χολέρας για τον τεχνικό κόσμο της Ελλάδας, λίγα πράγματα φαντάζουν αισιόδοξα για τον επίσημο τεχνικό σύμβουλο του κράτους, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Η μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον και η γενική ανασφάλεια συνθέτουν ένα παζλ για δύσκολους λύτες, με τις προσπάθειες των συναδέρφων που επιβιώνουν να είναι τουλάχιστον ηρωικές.


Για να μη γίνουμε άδικοι, η κατάσταση που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι φορείς του Επιμελητηρίου ήταν ένα άνευ προηγουμένου κατρακύλισμα στις τιμές των ακινήτων και στα οικονομοτεχνικά δεδομένα του οικοδομικού κλάδου, όπως φαίνεται παραστατικά και στο παρακάτω γράφημα της ΕΛΣΤΑΤ:



Η συρρίκνωση των παραπάνω μεγεθών γίνεται ακόμα πιο γλαφυρή, αν αναλογιστεί κανείς τις γενικές περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες προκάλεσαν μεγαλύτερη ασφυξία στα τεχνικά γραφεία.


Πέρα όμως από τα οικονομικά, και τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών θίχτηκαν ανεπανόρθωτα έπειτα σχεδόν από ένα αιώνα. Οι αναγνωρίσεις δικαιωμάτων είναι προ τον πυλών και το σκηνικό προβλέπεται ανατρεπτικό για τα επόμενα χρόνια.


Όμως ο τεχνικός κόσμος με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο και με αρωγό το ίδιο το ΤΕΕ τις περισσότερες φορές (π.χ. Αυθαίρετα, e-Άδειες, κ.α.) επιβίωσε της δύσκολης αυτής περιόδου.



Εξίσου σημαντικές είναι οι προσπάθειες που έγιναν για την ομαλή εξέλιξη σημαντικών τεχνικών θεμάτων με αντίκτυπο στην κοινωνία (π.χ. «φιάσκο» στο Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ), χωρίς τυμπανοκρουσίες και ανούσιες καταγγελίες. Τέλος, μόνο απρόθυμους δεν μας αφήνουν οι εξαγγελίες για το πάγωμα του ΦΠΑ στα νεόδμητά και στα «νεόδμητα-της-κρίσης» και τα κίνητρα για ανακαινίσεις κατοικιών.

Σε μία πορεία με στόχο να επανέλθει η κανονικότητα στη κοινωνία, οι Εκλογές του ΤΕΕ μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για να αναδειχθούν οι υγιείς δυνάμεις στον τεχνικό κόσμο και στην κοινωνία γενικότερα, πέρα από κομματικούς σωλήνες και αγκυλώσεις. Η υπεύθυνη επιλογή όλων μας είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Ευχές σε όλους για ομαλές εκλογές και ανάδειξη των καλύτερων.

60 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page